fbpx

Co je oddlužení a jak se zákonně zbavit dluhů?

Oddlužení využívají dlužníci v posledních letech stále častěji. Pomocí něj dokáží vyřešit všechny dluhy a exekuce nejen najedou, ale především provždy. Během oddlužení dlužník splácí měsíčně pouze jedinou splátku a je chráněn před věřiteli i exekutory.

Oddlužení = insolvence = osobní bankrot

Oddlužení se v praxi označuje také jako insolvence nebo osobní bankrot. Ať už se setkáte s jakýmkoli označením, je to totéž. Insolvence má pro dlužníka spoustu výhod. Probíhá podle podmínek stanovených v insolvenčním zákoně, dokáže rychle zastavit nejen dluhy a exekuce, ale také stále se navyšující úroky. 

Každý věřitel se k insolvenci dlužníka musí přihlásit sám, tudíž dlužníku odpadá povinnost uvést do návrhu na povolení oddlužení naprosto všechny své dluhy. Někdy se v tom dluhovém stresu stává, že dlužník některý ze svých dluhů opomene.

Oddlužení je jedinou zákonnou cestou, jak se zbavit dluhů a exekucí

Oddlužení je možné využít již od roku 2007 a jeho postup je stanoven a upraven v insolvenčním zákoně. Oddlužení povoluje příslušný insolvenční soud, který také stanovuje způsob, jakým bude oddlužení probíhat

Probíhající insolvence má několik fází

Insolvenční řízení začíná podáním návrhu na povolení oddlužení, následně oddlužení soud povoluje a schvaluje. Insolvence trvá zpravidla 3-5 let. Pokud se dlužníkovi podaří uhradit 100 % dluhů, insolvence pro něj tímto okamžikem končí. Tato situace v praxi nastává často v případě, kdy má dlužník menší dluhy nebo se do insolvence nepřihlásí všichni věřitelé. Dlužná částka dlužníka se tak může mnohonásobně snížit.

Během oddlužení dlužník nemusí uhradit všechny své dluhy

Obrovskou výhodou oddlužení je, že dlužník během něj nemusí uhradit všechny své závazky, ale pouze ty, které je uhradit ze svých příjmů schopen. Pro úhradu počtu závazků není stanovena žádná minimální hranice. Důležité je, aby dlužník plnil během insolvence své povinnosti. Mezi nejdůležitější povinnosti dlužníka patří  zajistit si stálý příjem a nebrat na sebe již žádné nové závazky, které není schopen splnit. 

Insolvenční soud promine často i více než 70 % dluhů

Pokud dlužník dodrží zákonem stanovené podmínky insolvence a úspěšně dokončí své oddlužení, získá od soudu prominutí úhrady zbývajících nesplacených a nepřihlášených závazků. A právě tento okamžik je výsledkem oddlužení. Dlužník tak během oddlužení uhradí pouze část svých dluhů. Vše se odvíjí od jeho příjmů. Po získání osvobození od soudu dlužník začíná znovu s čistým štítem. 

Insolvence zastaví nejen dluhy, ale i rychle narůstající úroky

Zahájením insolvence se zastaví veškerý nárůst dluhů, exekucí a úroků. Dluhy se tak počítají a řeší v aktuální výši ke dni, kdy soud rozhodne o úpadku dlužníka. 

V insolvenci už jen jediná splátka

Před oddlužením dlužník splácí většinou několik, někdo méně, někdo až příliš moc, splátek měsíčně. Další výhodou insolvence je právě stav, kdy se sjednotí všechny splátky do jedné a dlužník  tak během oddlužení hradí už jen jedinou splátku. Zbaví se tak stresu a přemýšlení, kolik a kterému věřiteli má uhradit. 

Oddlužení ochrání před věřiteli i exekutory

co smí exekutor zabavit

V průběhu probíhající insolvence je dlužník chráněn před věřiteli a exekutory. Veškerý postup se řídí pouze insolvenčním zákonem. Věřitel již na dlužníka nemůže podat žalobu k soudu a exekutor vykonat exekuci. 

Vyhněte se nepříjemné návštěvě exekutora

Díky insolvenci již žádné návštěvy exekutora! Návštěvy exekutorů jsou velmi nepříjemné a stresující. Exekutor polepí a zabaví vše, co je možné. Pozor! Polepí také věci, které v bytě najde a majitelem není dlužník. Nezajímá ho to. Majitel pak musí sám požádat o vyjmutí věcí ze seznamu a na základě platebních dokumentů dokázat, že je jediným a výhradním majitelem. Tato situace může nastat v případě, kdy dlužník bydlí v pronajatém bytě, bytě rodičů, známých či přítele. 

Pro koho je oddlužení vhodné?

Oddlužení může využít každá nepodnikající fyzická osoba (zaměstnanci, důchodci, rentiéři), ale také OSVČ. Pokud splní podmínky insolvence, neexistuje žádná překážka pro úspěšné oddlužení podnikatelů. 

Společné oddlužení manželů

V případě, že má dluhy či exekuce manželský pár, velkou výhodou je využít společného oddlužení manželů. Dluhy se v tomto případě řeší najednou všechny dohromady a celková dlužná částka je nižší, že kdyby šel do oddlužení každý samostatně. Manželé také hradí pouze jednoho insolvenčního správce. 

Podmínkou společného oddlužení manželů je existence manželství. Pro druha a družku nebo registrované partnery společné oddlužení možné bohužel není. 

Potřebujete pomoci s oddlužením? Nevíte si rady, s čím a jak začít? Kontaktujte nás. Rádi vás celým procesem provedeme. Nemusíte se obávat složité právní komunikace přímo s advokáty. Ozve se vám zkušený kolega – odborník na oddlužení – který vám vše lidsky a jednoduše vysvětlí. 

 

Podmínky insolvence a oddlužení 2024?down-arrow (1)

Kontaktní formulář

Provozovatel

Advokátní kancelář Pola s.r.o.

Sídlo: Teslova 1129/2b, Ostrava 702 00
IČO: 21313059
Zápis v OR: C 95319 vedená u Krajského soudu v Ostravě

Kontakty

JUDr. Jan Pola
advokát