fbpx

Krok za krokem k životu bez dluhů

Insolvence, neboli osobní bankrot je zákonná cesta, jak se jednou pro vždy zbavit svých dluhů a začít nový život. Insolvence probíhá v několik krocích, kterými si každý dlužník musí projít.

1. KROK – Příprava dokumentace

Pro sepis insolvenčního návrhu je nutno doložit potřebné dokumenty k aktuálním příjmům a příjmům 12 měsíců zpětně, k vyživovaným osobám, k majetku a zejména k vašim dluhům, alespoň ke dvěma.  Tyto dokumenty jsou následně jako samostatné přílohy samotného insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na povolení oddlužení odeslány k soudu.

Délka přípravy bude hodně závislá na vás, za jak dlouho nám doklady doložíte. Rádi vám pomůžeme a poradíme, kde a jak doklady obstarat.

2. KROK – Podání insolvenčního návrhu

Sepisovatel, kterým může být advokát, notář, insolvenční správce, exekutor, akreditovaná osoba, následně podá váš insolvenční návrh prostřednictvím datové schránky k příslušnému krajskému soudu. Do třech dnů je insolvenční návrh zveřejněný v insolvenčním rejstříku a vy jste tak pod ochranou soudu. Zastavují se výkony veškerých rozhodnutí – exekutor vám již nic nesmí odnést.

Zákonná odměna za sepis NPO je 4 000,- Kč bez DPH u jednotlivce a 6 000,- Kč bez DPH u manželů.

3. KROK – Povolení oddlužení a přidělení insolvenčního správce

Soud přezkoumá podaný insolvenční návrh a pokud neshledá pochybnosti, vydá Usnesení o úpadku spojené s povolením oddlužení a oddlužení vám tím povolí. Na toto rozhodnutí nemá soud stanovenu lhůtu, zpravidla se však jedná o 7–60 dnů. Od tohoto okamžiku již nemůže být nařízena nová exekuce, z období před povolením oddlužení a vy si např. můžete založit svůj běžný účet, aniž by ho exekutor mohl zablokovat.

Přidělení insolvenčního správce

Současně s povolením oddlužení vám soud přidělí insolvenčního správce. Jde o osobu, či společnost, která je prostředníkem mezi vámi, soudem a věřiteli. Dohlíží na stav řízení, rozděluje vaše splátky mezi věřitele a podává zprávy soudu o průběžném plnění. Za tuto činnost insolvenční správce dostává svoji zákonem danou měsíční odměnu a to 1 089,- Kč v případě oddlužení jednotlivce a 1 633,50 Kč v případě oddlužení manželů, včetně DPH. Vaší povinností je odměnu insolvenčnímu správci hradit, a to až do období, než se vám spustí splátky. Poté si ji již bude nechávat z vašich splátek.

Výzva věřitelů pro přihlášení pohledávek do insolvenčního řízení

Povolením oddlužení soud zároveň vyzve věřitele, aby si přihlásili své pohledávky, a to do 60 dnů od této výzvy. Kdo z věřitelů to neudělá nebo nestihne, nic z vašich splátek nedostane. Věřitelé si tuto lhůtu hlídají, nicméně se občas stane, že se někdo nepřihlásí a o své peníze tak přijde.

4. Schůzka s insolvenčním správcem – tzv. přezkumné jednání

Po přihláškách si s vámi insolvenční správce předem dohodne tzv. přezkumné jednání. Jde o schůzku, na kterou jste povinni se dostavit, insolvenční správce může přijít i k vám domů. Na této schůzce proberete zejména přihlášené pohledávky, dozvíte se celkovou výši vašich dluhů. Insolvenční správce znovu prověří finanční a majetkové poměry a vypracuje tzv. zprávu o přezkumném jednání, kterou zašle soudu.

5. Schválení oddlužení – spuštění splátek

Soud vám vydá usnesení o schválení oddlužení. Na toto soud nemá stanovenu lhůtu, obvykle do 15–90 dnů od podání zprávy o přezkumu.

Začne vám splátkový kalendář

Obvykle následujícím měsícem vám začnou běžet splátky, přesný termín naleznete v usnesení o schválení oddlužení. Soud dále upřesňuje, jak se splátky budou odvádět, např. jste-li zaměstnán soud obvykle uloží povinnost zaměstnavateli, aby splátky ze mzdy odváděl insolvenčnímu správci a ten je následně rozdělí mezi vaše věřitele. Musíte být schopni hradit alespoň minimální splátku ve výši 2 300,- Kč u jednotlivce a 3 500,- Kč u manželů. Pokud z vašich příjmů minimální splátka nejde odvádět, příjmy se dají navýšit tzv. Darovací smlouvou.

6. Konec oddlužení – nový život – ŽIVOT BEZ DLUHŮ

Insolvence (oddlužení) skončí v okamžiku, kdy si řádně splníte své povinnosti. Soud vám následně vydá usnesení o splnění oddlužení a Usnesení o osvobození dlužníka od placení dosud neuspokojených pohledávek a tím vás osvobodí od placení zbylých dluhů, i těch které si věřitelé nepřihlásili a pocházejí z období před povolením oddlužení.

down-arrow (1)Podmínky insolvence a oddlužení 2024?
Jak vypočítat splátku v insolvenci?down-arrow (1)

Kontaktní formulář

Provozovatel

Advokátní kancelář Pola s.r.o.

Sídlo: Teslova 1129/2b, Ostrava 702 00
IČO: 21313059
Zápis v OR: C 95319 vedená u Krajského soudu v Ostravě

Kontakty

JUDr. Jan Pola
advokát